MINI STATIE DE EPURARE CU ALIMENTARE SECVENTIALA  (SBR)

SBR - sequencing batch reactor  adica -  reactor biologic cu functionare discontinua                                     Prezentare imagini instalare

                                                                                                                                              Functionare - video

Producator Cribernet - Piatra Neamt - Mobil : 0751 041 411, 0754 073 725

Contact Bucuresti si imprejurimi  - Florin Mirea   0730 587 857

Metoda de epurare are la baza principiul conform caruia aerarea puternica a unei ape uzate - bogata in substante organice - depozitata intr-un tanc de aerare are drept consecinta agregarea materiei fin suspendate si coloidale in flocoane.

ministatia de epurare cu alimentare secventiala sbr functionare

Flocoanele reprezinta substanta nutritiva si suportul bacteriilor. 

In acest mod  flocoanele au o mare capacitate de absorbtie a substantelor organice din apa uzata, acestea fiind descompuse apoi de microorganisme.

Instalatia SBR sau reactorul biologic cu alimentare secventiala  reprezinta de fapt o tehnologie de epurare cu namol activ asemanatoare cu cea din statiile de epurare orasenesti, diferenta esentiala in comparatie cu acestea constind din segmentarea procesului si comasarea lui tehnologic intr-un singur compartiment.

In sistemul SBR se disting 5 etape secventiale ale procesului de epurare, care se repeta ciclic.

Cele 5 etape sunt urmatoarele:

1. Alimentare

O cantitate predeterminata de apa uzata este preluata din bazinul de decantare cu ajutorul unui air-lift si se introduce in bazinul de aerare unde se amesteca cu namolul activ ramas din ciclul precedent. Datorita formei speciale a air-liftului, numai apa decantata (fara solide si fara grasimi) este transferata in bazinul de aerare.

2. Aerare

Apa uzata este aerata in intervale regulate si bine definite. Prin oprirea si pornirea aerarii au loc procesele de nitrificare, denitrificare ceea ce duce la o eliminare cat mai eficienta a compusilor organici ai azotului. Distributia aerului in masa apei se face cu ajutorul unor membrane de cauciuc cu perforatii fine. Datorita dimensiunii mici a bulelor de aer introduse, o mare cantitate de oxigen poate fi dizolvata in apa. Cu ajutorul acestui oxigen microorganismele ( prezente in namolul activ) vor decompune substanta organica (pe care o utilizeaza ca sursa de hrana), si se vor inmulti.- obs -este nevoie ce curent electric



3. Decantare

In aceasta etapa se opreste toata instalatia, lasand timp suficient pentru sedimentarea flocoanelor de namol care se vor depune pe fundul bazinului. In acest fel in partea superioara a bazinului ia nastere o zona cu apa limpede, epurata.



4. Evacuare

Apa epurata decantata se evacueaza in cantitate determinata tot cu ajutorul unui air-lift , numai din partea superioara a camerei



5. Recirculare namol

Datorita faptului ca namolul activ se va inmulti, o parte din acesta este recirculat din bazinul de aerare in decantor.